Hackathon – challenge 1

20-21 september 2019

De uitdaging

Hoe kunnen we, op een gepersonaliseerde manier, en rekening houdend met een steeds wijzigend kader, mobiliteit in het kader van vrijetijdsbesteding van gebruikers & buurt optimaliseren?

De context

Als het over vrijetijdsbesteding gaat, kunnen we kiezen uit een brede waaier aan activiteiten, zoals sport, cultuur, concerten, festivals, hobby’s, … Er is voor elk wat wils. Bij het kiezen van onze vrijetijdsbesteding, moeten we echter niet alleen rekening houden met wat we juist willen doen, maar ook hoe we ons zullen verplaatsen naar die activiteit. Het al dan niet deelnemen aan een bepaalde activiteit wordt op die manier ook een deel bepaald door de mogelijkheden in mobiliteit. Op welke manier kan ik mij optimaal verplaatsen naar mijn gekozen vrijetijdsbesteding? En hoe geraak ik op een vlotte manier terug thuis?

In de huidige context is het veelal zo dat we zelf, als gebruiker, moeten uitzoeken wat de beste aanpak is om van punt A naar punt B te geraken. Er bestaan reeds initiatieven van aanbieders die hierop inspelen, zoals bijvoorbeeld het uitsturen van gepersonaliseerde mobiliteitsupdates voor aanvang van een concert (Sportpaleis), het voorzien van verschillende vervoersmogelijkheden zoals bus en fiets (Rock Werchter), …

In deze uitdaging, willen we kijken naar het optimaliseren van bestaande mobiliteit (huidig kader), als oplossingen gaan voorstellen voor de toekomst; steeds rekening houdend met de wensen en noden van de gebruikers en hun verschillende contexten. Daarnaast vragen we ons ook af op welke manier we een mentaliteitswijziging bij gebruikers teweeg kunnen brengen, zodat reeds bestaande en werkende oplossingen ook effectief gebruikt worden.
Hierbij dienen we ook rekening te houden met steeds wisselende factoren zoals het weer, staking openbaar vervoer, aanbod openbaar vervoer en gedeelde mobiliteit in steden, …

Presenting partners