Hackathon – challenge 2

20-21 september 2019

De uitdaging

Hoe kunnen we goederenstromen, vertrekkend vanuit de haven naar verschillende punten in ons land, optimaliseren?

De context

In de Haven van Antwerpen komen dagelijks vele goederen aan vanuit alle hoeken van de wereld, die daarna hun weg moeten vinden naar lokale handelaars en leveranciers, om op hun beurt bij de consument te belanden.

Deze transporten gebeuren op verschillende manieren: met inlandse boten, met de trein en met de vrachtwagen. Dit supply-chain gebeuren is echter niet gestroomlijnd of op elkaar afgestemd. Er wordt vaak gekozen voor de transportmanier die men kent en waarvan men gewoon is om mee te werken, in plaats van te kijken naar hoe dit geoptimaliseerd zou kunnen worden.
Er is niet geweten welke volumes er lopend zijn of hoe een gehele container journey eruitziet.

Hoe kunnen we goederenstromen optimaliseren? Kunnen we de zwaktes van een supply-chain keten openleggen en hiervoor oplossingen bedenken? Kan er een optimalisatie-algoritme gecreëerd worden qua tijd en modus, zodat vervoer van goederen efficiënter en effectiever kan gebeuren? Is het zinvol om forwarding te gaan digitaliseren? Wat kunnen we dan doen met deze data?

In dit hele gebeuren dienen we bijvoorbeeld ook rekening te houden met het beleid van steden en gemeenten voor wat betreft last-mile delivery; met potentiële samenwerkingen tussen verladers; …

Presenting partners

nl_BENederlands (België)
en_GBEnglish (UK) nl_BENederlands (België)